Ojedinelý festival sovietskeho vojnového filmu bodoval vo Svidníku

13.10.2004 Celý región

S mimoriadnym záujmom obyvateľov Svidníka a širokého okolia sa stretol Festival sovietskeho vojnového filmu. Ojedinelú akciu v tamojšom kine Dukla pripravilo...
S mimoriadnym záujmom obyvateľov Svidníka a širokého okolia sa stretol Festival sovietskeho vojnového filmu. Ojedinelú akciu v tamojšom kine Dukla pripravilo občianske združenie (OZ) Histori so sídlom v Prešove v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) a s Ruským centrom vedy a kultúry počas víkendu 8. až 10. októbra.

Dovedna 20 filmov z čias Sovietskeho zväzu pochádzalo jednak z fondu SFÚ a jednak z ruských zdrojov. Prvú skupinu premietali v kine s českými alebo slovenskými titulkami, resp. dabingom, druhú len v ruštine a na video v kaviarni kina. V programe boli aj diela, ktoré v sovietskej ére boli zakázané a až od tzv. perestrojky ich uvoľnili do distribúcie, ako napr. Komisárka. Filmy uviedli Valerij Kupka a Jozef Sipko, učitelia z Prešovskej univerzity v Prešove.
Prezidenta OZ Jozefa Vorobeľa záujem o filmy prejavený i tak, že ľudia sedeli v kine aj na zemi, neprekvapil. Napr. päťdielna epopeja Oslobodenie nebola premietaná na Slovensku od roku 1987. Najväčší záujem bol o vojnovo-romantický film ... a rána sú tu tiché.
OZ Histori sa sústreďuje na podujatia, ktoré majú ozrejmovať novodobú históriu. Filmový festival vo Svidníku je pilotná akcia, pripravená k 60. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie, ktorá na jeseň a začiatkom zimy 1944 prebehla práve v tomto regióne bude pokračovať aj na iných miestach. Podľa Vorobeľa dostali ponuky na jej zopakovanie z Košíc a Prešova. \"Jediným vážnejším problémom boli otázky spojené s dodržaním autorských práv, \" dodal.
(jj)
 

Vyberte región